Ostoskori päivittyy  

Opas: Pohjavillaisen turkin hoito

Tässä artikkelissa perehdytään irtoilevien koirankarvojen kesyttämiseen! Täsmällisemmin ilmaistuna siis pohjavillaisen turkin hoitoon muutamin esimerkein erilaisista turkkilaaduista. Tällainen kaksinkertainen turkki löytyy esimerkiksi tämän jutun kuvissa vilahtelevilta corgeilta, alaskanmalamuuteilta sekä länsigootanmaanpystykorvilta mutta myös monilta muilta roduilta, ja se koostuu karkeasta päälliskarvasta ja tiheästä pohjavillasta.

Turkki ei useimmiten ole kovin pitkä, ja se on yleensä melko säänkestävä. Käytännössä tällainen turkki on monien mielestä varsin helppohoitoinen, koska pääsääntöisesti sille ei tarvitse tehdä muuta kuin harjailla pahimpaan karvanlähtöaikaan ja pestä silloin tällöin tai tarpeen mukaan. Tarvehan monesti iskee esimerkiksi silloin, kun koira on löytänyt mieleisen, yleensä varsin haisevan, rypypaikan...

Aluksi esittelemme vinkkejä pohjavillaisen turkin harjaamiseen. Artikkelin loppupuolella vuoron puolestaan saavat kaksinkertaisen turkin pesutipsit.

Irtoava pohjavilla.

Nalan turkista irtoavat karvatupsut erottuvat selvästi.

POHJAVILLAISEN TURKIN HARJAUS

Helppohoitoinen turkki ei toki ole sama asia kuin siisti ja sotkematon. Kaksinkertaisesta turkista karvaa nimittäin irtoaa paljon. Yleinen vitsi pohjavillaisten koirien omistajien keskuudessa onkin, että koiralla on vain yksi karvanlähtöaika vuodessa: se alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Totta puhuen ei tilanne onneksi ihan noin paha ole, vaikka varmasti karvoja jossain määrin irtoaa ympäri vuoden. Useimmiten vuoden aikana on kaksi selkeää karvanlähtöaikaa ja jossain määrin riippuu omasta viitseliäisyydestä, kauanko pahin karvasirkus kestää. Jos irtokarvat ja jatkuva imurointi eivät houkuttele, voi turkkia harjata säännöllisesti karvanlähtöaikaan.

Jos sitä vastoin irtokarvat eivät juuri yöuniisi vaikuta, voi karvanlähtöaikana odottaa ensin, että pohjavilla on kunnolla irti ja sitten tehdä yhden perusteellisen harjauksen. Sillä normaalisti pärjätään aika pitkälle. Irronnut pohjavilla näyttää jotakuinkin samalta kuin oheisen kuvan Nala-corgilla, jonka turkista erottuu selviä karvatupsuja, jotka irtoavat ihan kevyesti vetämälläkin.

Pohjavillan irtoamista edesauttaa myös koirien peseminen. Erityisen tehokasta on pesun jälkeen vielä kuivata koira hiustenkuivaajalla tai kunnon turkinkuivaimella. Kokeneet koirankuivaajat suosittelevat touhussa käytettävän suojalaseja sekä hengityssuojainta, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Kun kunnon turkinkuivailun jälkeen yskiskelet koirankarvoja kurkustasi tai itkeskelet niitä silmistäsi, tiedät kyllä, miksi.

Koiratarvikemarkkinat ovat pullollaan monenmoisia turkinhoitovälineitä, mutta loppujen lopuksi tällaisen kaksinkertaisen perusturkin kanssa pärjää vallan mainiosti muutamilla simppeleillä hankinnoilla. Harjausarsenaalista on hyvä löytyä esimerkiksi seuraavat välineet: pohjavillanpoistaja (esimerkiksi Furminator), muutama peruskarsta ja tiheäpiikkinen kampa.

Erilaisia turkinhoitovälineitä.
Vasemmalta oikealle: pohjavillaharja, Furminator-pohjavillanpoistaja, kampa ja peruskarsta.
 
Hundra-harjaushanskat.
Hundra-harjaushanskat ovat myös kätevä apuväline.
 

Seuraavan esimerkin Mörkö-göötillä on lyhyt ja vain vähän avonainen turkki, josta karva ei irtoa kunnon tuppoina. Sen sijaan pohjavilla ikään kuin nousee tasaisesti pintaan, josta se on kätevä harjata pois. Viimeisen päälle helppo turkki, joka ei takkuunnu eikä juurikaan likaannu.

Mörkön kaltaisten koirien harjauksessa kammasta ei juuri ole hyötyä, koska kampa lähinnä liukuu karvojen välistä, eivätkä irtokarvat tartu mukaan. Furminator ja muut pohjavillanpoistajat toimivatkin tällaisen karvalaadun hoidossa kampaa paremmin.

Länsigöötanmaanpystykorvan turkki harjauksen tarpeessa.
Kuva 1: Ennen harjausta
 
Furmasterin käyttöä.
Kuva 2: Pohjavillaharja työssä.
 
Hundra-harjaushanskat tositoimissa.
Kuva 3: Hundra-harjaushanska tositoimissa
 

Harjauskäsittelyn voikin sitten viimeistellä Hundra-harjaushanskoilla, joilla pohjavillaa saa hierottua irti kohtuu vaivattomasti ja suurin osa karvoista jää hanskan sorminystyröihin talteen. Harjaushanskat ovat kätevät myös siitä, että ne ovat eräänlainen matalan kynnyksen turkinhoitoväline: nämähän voi laittaa käteen, kun olet muutenkin rapsuttelemassa koiraasi, jolloin mukava rapsuttelutuokio on samalla pienimuotoinen turkinhoitohetki!

 

Eikä Mörkökään pistä hanskalla "silittelyä" pahakseen

!

 

Hoidettu turkki näyttää hyvältä.
Valmista tuli!
 

Seuraavaksi harjattavan Nalan pohjavilla irtoaa yleensä kunnon tuppoina ja hapsottaa joka suuntaan. Nalan turkki on corgiksi varsin pehmeä ja avoin, jonka vuoksi se myös kerää helpommin likaa ja kestää pidemmän aikaa kuivua. Nalankaan turkki ei varsinaisesti takkuunnu, mutta sille muodostuu kaulaan ja pään sivuille sellaisia noin puolen sentin paksuisia ”karvapuikuloita”, jotka varmasti ajan myötä saattaisivat huopaantua, jos ei niitä harjaisi auki ja samalla poistaisi irtokarvoja.

 

Karvanlähtöaika.
Nalan turkki odottamassa käsittelyä.
 
Koiran turkin kampaamista.
Muutama veto...
 
Irronnutta karvaa.
...ja kampa näyttää tältä!
 

Nalan turkille ja vastaaville karvapeitteille kätevimmät harjausvälineet ovat peruskarstat ja kampa. Myös Furminator toimii jossain määrin, mutta Nalan turkki tuppaa sillä sähköistymään todella voimakkaasti, jolloin karvat leijailevat ja liimautuvat joka paikkaan. Kertakäyttöhanskat kädessä näitä sähköisiä irtokarvoja saa vähän suitsittua kokoon.

 

Harjaushanska ja Nalan turkki:

Pienestä koirasta irtoaa yllättävän paljon karvaa.
Melkoinen määrä karvaa pienestä koirasta!
 

TURKIN PESU JA NÄYTTELYKUNTOON VALMISTELU

Alaskanmalamuutit Inka ja Mosku käyvät toisinaan näyttelyissä, joita varten turkki on laitettava paraatikuntoon. Molemmat ovat pääsääntöisesti ulkokoiria, joten jatkuva peseytyminen ei ole välttämättä järkevää, mutta karvanlähdön aikaan karvan irtoamista nopeutetaan kunnon pesulla. Samoin ennen näyttelyitä turkki pestään huolella kisakuntoon.

 

Alaskanmalamuutit kaivuupuuhissa.

Kaivuutyöt ovat suosittuja kesäisin myös koirien kesken. Ei siis ihme, jos turkista löytyy jokunen hiekanjyvänen, ja pesulle tulee tarvetta.

 

POHJAVILLAISEN TURKIN PESU

Vaihe 1. Tee esivalmistelut

Pesuun kannattaa valita koiran turkille sopivaa shampoota. Kaikki shampoot eivät sovi kaikille. Jos koiralla on pohjavilla, kuten alaskanmalamuutilla, kannattaa valita tällaiselle turkille tarkoitettu shampoo. Tavallisen shampoon käyttö saattaa nimittäin lisätä harjaamisen tarvetta, sillä pitkähkö karva tahtoo huopaantua.

Pohjavillaroduille tarkoitettu shampoo ei myöskään latista turkkia eikä pehmennä sitä turhan sileäksi. Turkki puhdistuu, mutta rakenne ja toimivuus säilyvät hyvin.

 Pohjavillaisen turkin pesemistä.

Pesua odotteleva alaskanmalamuutti.
 
Valmistelut kannattaa tehdä etukäteen ja sitten vasta tuoda koira pesupaikalle. Koiran voi pestä kylpyhuoneessa tai ulkona, ihan miten itse sen parhaimmaksi kokee. Shampoo kannattaa laimentaa valmiiksi ämpäriin ja kauhalla kaataa seos. Shampoon laimentaminen helpottaa shampoojäämien huuhtelua turkista merkittävästi!

Jos peset koiran kylpyhuoneessa, liukumattoman pinnan saat laittamalla esimerkiksi kuramaton lattialle. Varsinkin pesua arkailevaa koiraa rauhoittaa, kun jalat eivät koko ajan luista alta. Koiran turkinlaadusta riippuen voit varata yhden tai useamman pyyhkeen valmiiksi. Esimerkiksi alaskanmalamuutti Moskun ja Inkan kuivaukseen kuluu pesun jälkeen 3-4 pyyhettä, minkä jälkeen voidaan siirtyä kuivauksen viimeistelyyn.

 

Vaihe 2. Kastele koira hyvin kauttaaltaan

Kasteluun voi pohjavillaroduilla kulua jonkin verran aikaa ja vettä, sillä ainakin alaskanmalamuuttien turkki hylkii vettä erinomaisesti. Niinkuin sen kuuluukin.

 

Alaskanmalamuutti pesulla.

Kunnolla kasteltu alaskanmalamuutti tuntuu pienenevän merkittävästi!

 

Vaihe 3. Kaada shampoota kauhalla koiran päälle ja hankaa hyvin

Likaisimmat kohdat, esimerkiksi jalat, voit pestä tuhdimmalla liuoksella. Vaahdotus kannattaa tehdä rauhallisesti, jolloin koirakin oppii nauttimaan tai edes sietämään pesua, kun saa samalla hieronnan. Lopuksi Tämän jälkeen turkki huuhdellaan huolella.

Vaahdota koiranshampoo kunnolla.

Shampoon vaahdotus käynnissä.

Vaihe 4. Kuivaus

Jos koira on todella lyhytturkkinen, kuivausta ei välttämättä erikseen enää tarvita. Tiheämpi ja paksumpi turkki on hyvä saada tyvestä asti kuivaksi, jotta vältytään hotspotilta eli kostealta ihotulehdukselta. Hotspot on koiralle usein hyvin kivulias, joten kuivaathan koirakaverisi huolella.

Kuivauksessa voi käyttää tavallista hiustenkuivaajaa, mutta tällöin kuivauksessa pitää olla varovainen, sillä puhallusilma on melko kuumaa. Lisäksi hiustenkuivaajalla kuivaaminen on melko hidasta. Nopeammin kuivaan lopputulokseen pääsee kunnon turkinkuivaajalla.

 

Turkinkuivaaja.

 Tältä näyttää purettu turkinkuivain.

On hyvä asia, jos turkinkuivaimessa on säädettävä puhallus. Rauhattoman koiran kanssa voi esimerkiksi tällöin toimia niin, että puhalluksen aloittaa pienemmällä teholla ja lisää tehoa sitä mukaa, kun koira rauhoittuu.

 

Turkki kannattaa kuivata näyttelypöydällä.

Alaskanmalamuutti valmiina kuivaukseen.
 
Koiran voi kuivata lattialla tai telineessä. Telinettä käyttäessä voit itse seisoa, joten useampaa koiraa kuivatessa selkä ainakin pääsee helpomalla. Älä jätä rauhallistakaan koiraa telineeseen valvomatta, sillä koira voi hypätä tai tipahtaa alas, ja kiinni kytkettynä seuraukset voivat olla vakavat!

 

 

Laadukas kuivain puhaltaa ilmaa ihan tyveen asti ja ikään kuin puhaltaa kosteuden pois. Lämminkään puhallus ei ole niin kuuma, että se vahingoittaisi koiran ihoa, joten hiustenkuivainta käyttäneille tuttuun suuttimen heilutteluun ei ole tarvetta. Rauhallisesti vastakarvaan puhaltaminen poistaa kosteuden, aluksi jopa ihan sumuna, kun kosteus lähtee turkista, ja samalla myös irtoava karva pääsee lähtemään.

Turkinkuivaajaa voi hyödyntää myös karvanlähdön aikana irtokarvan irrottamiseen puhaltamalla, vaikkei olisikaan pesemässä koiraa.

 

Siisti pesty pohjavillaturkki.

Mosku-malamuutti kuivauksen jälkeen.

Kuivauksen jälkeen turkki on hienon pöyheä ja ilmava. Verrattuna tavalliseen hiustenkuivaajaan, turkin ilmavuus säilyy turkinkuivaajan avulla kuivauksen jälkeenkin. Tällöin turkki myös pysyy hyvännäköisenä kauemmin ja harjaaminen on helpompaa.

Teksti: Sanna Vartiainen ja Maija Karjalainen

Tutustu turkinhoitovälineisiimme:

 

Produkten läggs i din varukorg.
Tuote lisättiin
ostoskoriisi.